Acest site se adreseaza exclusiv persoanelor juridice. Preturile sunt cu TVA inclus.

Eficiența unui produs antiparazitar extern depinde de mulți factori

Eficiența unui produs antiparazitar extern depinde de mulți factori

Veteco Interservices

Compania producătoare a produselor antiparazitare pe care Veteco le distrubie: MERIAL companie a Boehringer Ingelheim este o companie cu o tradiție de peste 100 de ani în producția de medicamente și produse de uz veterinar de cea mai bună calitate cu o reputație mondială incontestabilă.  Produsele antiparazitare externe Frontline, Frontline Combo și mai nou Frontline Tri Act sunt și în momentul de față cele mai recomandate de către medicii veterinari din întreaga lume și cele mai eficiente produse împotriva puricilor și căpușelor. Lansarea unui produs pe piațaă presupune foarte mulți ani de cercetare, dezvoltare și testare.

Eficiența unui produs antiparazitar extern cât și infestația omului și a animalului depinde de mai mulți factori, pe care îi vom puncta după cum urmează:

Aplicarea produsului: produsul trebuie administrat obligatoriu pe piele (nu pe blană). 

Continuitate: cel puțin 1x la 50-60 de zile indiferent de sezon și de infestația aparentă a animalului. De exemplu ca să scăpăm de formele intermediare din casa trebuie folosit Frontline Combo lunar timp de cel putin 4 luni consecutive. 

Mecanismul de acțiune: este un produs de contact, rămâne la nivelul pielii (nu se absoarbe în circulația sanguină) și se depozitează la nivelul glandelor sebacee de unde se eliberează treptat în filmul lipidic ce acoperă pielea și firele de păr, iar căpușele și puricii mor în momentul în care din acel strat lipidic substanța activă se absoarbe în organismul lor. Fronline Combo este singurul produs eficient atât împotriva formelor adulte cât și împotriva formelor intermediare.

Ciclul biologic al paraziților externi: 

Purici: Sunt insecte, cu mai multe stadii evolutive bine diferențiate. Pe animal parazitează doar formele adulte (ce se pot observa și cu ochiul liber și care reprezintă doar 3% din populația totală de purici motiv pentru care 3-5 purici observați pe animal înseamnă minim încă 90-95 în mediul înconjurator care la un moment dat vor ajunge pe animal). Adulții se multiplică pe animal. De exemplu, o femela de C. Felis de-a lungul vieții (care este scurtă 15-30 zile) poate depune chiar și 50 de oua/zi iar ouăle sunt depuse pe firele de păr. Este important de știut, că aceste ouă nu rămân fixate pe animal ci cad în mediul în care trăiește (covor, parchet, pături etc), unde pot rezista până la 24 luni așteptând condițiile fizico-chimice propice pentru a ecloza. Când temperatura și umitatea sunt propice, ouăle eclozează în 3 până la 7 zile , astfel întreg ciclu biologic durând doar 14 zile.

 

Căpușe: Acarieni, cu mai multe stadii evolutive dar la care larva, nimfa și adultul pentru un necunoscător sunt identice ca aspect. Se dezvoltă exclusiv în mediul exterior. Omul și animalul se infestează numai dacă intră într-o zona infestată cu oricare dintre formele evolutive. În timpul plimbărilor în aer liber, căpușa se agață de noua gazdă după care își caută o zonă optima pentru fixare. Fiecare stadiu evolutiv se urcă, se hrănește, după care coboară de pe gazdă, năpârlește în următorul stadiu evolutiv și își caută o nouă gazdă. Năpârlirile au loc obligatoriu în mediul extern și nu în casă.

Pentru a spori eficiența produsele antiparazitare externe se recomandă  utilizarea acestora lunar, cu scop preventiv. Trebuie să fie aplicate și în momentul în care aparent nu observăm purici pe animal.

Dacă, însă folosim produse antiparazitare cu scop curativ, când deja observăm purici pe animal, este nevoie de cel puțin 4 luni de aplicări lunare de Frontline Combo pentru a avea loc reducere semnificativă a formelor intermediare din mediu. De-a lungul acestei perioade este posibil să observați purici pe animal, care reprezintă infestații cu forme tinere nou eclozionate din mediu.

 

De asemenea, majoritatea produselor antiparazitare topice au nevoie de cel putin 24H să omoare purici și nu există în momentul de față nici un tratament antiparazitar care să impiedice urcarea puricilor pe animal, mai ales dacă animalul este infestat post-tratament.

 

Recomandare din prospectul produselor din gama FRONTLINE:

Puricii de pe animalele de companie infestează de cele mai multe ori coşul acestora, culcuşul şi zonele obişnuite de odihnă cum sunt covoarele şi canapelele, acestea trebuie tratate, în cazul unei infestaţii masive, înaintea aplicării produsului cu un insecticid adecvat şi aspirate în mod regulat.

Lasa un comentariu

Te rugăm să reții: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.