Acest site se adreseaza exclusiv persoanelor juridice. Preturile sunt cu TVA inclus.

Demodex la caini

Demodex la caini

Veteco Interservices

Demodex

Demodex canis sunt acarieni comensali: trăiesc în foliculii de păr și în glandele sebacee și se hrănesc cu celule moarte ale pielii și sebum. Au formă de trabuc, li se mai spune și acarienii cu picioare atrofiate.

Cel puțin 50% dintre câinii adulți sunt purtători asimptomatici de Demodex. Demodicoza sau Demodecia este rezultatul înmulțirii necontrolate a acarienilor.

Acarienii Demodex nu supraviețuiesc fără o gazdă.

Demodex canis, stadiul adult

1. MOD DE INFESTARE

Infestarea cu Demodex are loc imediat după naștere, prin contact direct cu mama, de obicei în timpul alăptării.

2. SEMNE CLINICE

Demodecia localizată:

Mai frecventă la căței și câini tineri (< 2 ani). Adesea benignă, trece de la sine

Semne dermatologice: una până la patru pete eritematoase, parțial lipsite de păr, în principal pe bot, cap și pe membrele anterioare. Pruritul este în general absent.

Căderea părului periocular din cauza demodeciei ”ochelari de la demoticoză”   Pierderea părulu de pe bot, datorată demoticozei

Demodecia generalizată:

Atunci când cel puțin cinci regiuni distincte ale corpului sau cel puțin două picioare sunt afectate.

Se observă la câinii tineri cu imunodeficiență idiopatică. La câinii adulți, semnele clinice severe sunt de obicei asociate cu boli suprapuse cum sunt diabetul, imunodeficiența dobândită, sindromul Cushing, hiperadrenocorticism, etc.

Semne dermatologice: eritem, comedoame, alopecie, papule, pustule și cruste.  Adesea apar infecții bacteriene secundare și infecții sistemice severe.

4. DIAGNOSTIC

Se bazează pe detectarea acarienilor prin raclat cutanat. O tricogramă poate fi utilă în zonele greu de răzuit, deoarece acarianul locuiește în foliculii de păr.

5. TRATAMENT

Prognosticul pentru demodecia generalizată poate fi rezervat atunci când se suprapun și alte boli.

Alopecie generalizată datorată demoticozei

Tratamentul este de lungă durată și se desfășoară de obicei pe parcursul a cel puțin 3 luni, poate fi chiar mai lung pentru pododemodicoză.

Anumite isoxazoline (ex. afoxolaner) sunt aprobate pentru tratamentul infestațiilor cu Demodex Canis, la câini.  Tratamentul trebuie continuat până când raclajele cutanate sunt negative de cel puțin 2 ori consecutiv la interval de o lună. Celelalte boli suprapuse trebuie și ele tratate pentru a limita riscul recidivei.

Lasa un comentariu

Te rugăm să reții: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.