Mierea de albine este un produs natural, obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului din plate. Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse naturale încă din antichitate, de acum peste 5500 de ani în urmă. Majoritatea populațiilor antice precum grecii, chinezii, egiptenii, romanii, mayașii și babilonieii, consumau miere atât pentru scopuri nutriționale, cât și pentru proprietățile medicinale. Mierea este singurul produs natural derivat de la insecte, care are valori cosmetice, terapeutice și industriale. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea cercetătorii au descoperit că mierea are calități antibacteriene. În prezent mierea este utilizată nu numai ca produs nutritiv, în medicina tradițională, dar și ca tratament alternativ pentru afecțiuni clinice, de la vindecarea rănilor până în tratamentul cancerului. În mod tradițional mierea a fost folosită pentru vindecarea rănilor, calmarea durerilor de gât, prevenirea cariilor dentare și îmbunătățirea problemelor digestive.
Mierea de manuka este un tip de miere care provine din Noua Zeelandă. Este produsă de albinele care polenizează Leptospermum scoparium, cunoscută în mod uzual ca tufa de manuka, mirul de manuka, arborele de ceai din Noua Zeelandă, arborele de ceai mătură sau doar arborele de ceai.
Ingredientul activ din acestă miere este metilglioxalul (MGO). MGO-ul rezultă din conversia Dihidroxiacetonei (DHA), care se găsește în concentrații ridicate în nectarul florilor de manuka. Cu cât concentrația de metilglioxal este mai mare, efectul antibacterian este mai puternic. În plus față de celelalte tipuri de miere, mierea de Manuka are beneficii antivirale, antiinflamatoare și antioxidante. Producătorii de miere au făcut un sistem de scalare al potenței mierii de Manuka. Evaluarea UMFTM – Unique Manuka Factor reflectă concentrația a 3 compuși activi găsiți în mierea de Manuka autentică și anume: MGO, DHA și leptosperina. Pentru a fi considerată suficient de puternică mierea de manuka trebuie să aibă un rating de minim UMF™ 10+.
VINDECAREA RĂNILOR
În 2007 US FDA a aprobat utilizarea mierii de manuka în tratamentul rănilor. Mierea are proprietăți antibacteriane și antioxidante, iar în același timp menține mediul plăgii umed, fiind o barieră de protecție împotriva posibilelor infecții. Există multiple studii care demonstrează că mierea de manuka susține vindecarea rănilor, amplifică regenerarea și chiar reduce durerea în cazul pacienților cu arsuri. S-a constatat că pansamentele pentru răni cu miere de manuka, atunci când sunt utilizate în paralel cu tratamentul clasic al plăgilor, au vindecat ulcerele diabetice mai eficient decât tratamentul uzual simplu.
Un alt studiu a observat eficacitatea mierii de manuka în vindecarea rănilor de la nivelul pleoapei, rezultate în urma intervențiilor chirurgicale. S-a observat că inciziile s-au vindecat, indiferent dacă au fost tratate cu miere sau cu vaselină. În ciuda acestui fapt, pacienții au raportat că cicatricile tratate cu miere de manuka au fost mai puțin rigide și mai puțin dureroase, comparativ cu cicatricile tratate cu vaselină.
Eficacitatea mierii de manuka a fost observată și în cazul rănilor infectate cu tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus.
SĂNĂTATEA CAVITĂȚII BUCALE
Pentru a evita cariile dentare și pentru a menține gingiile sănătoase, este importantă reducerea la minim a bacteriilor nebenefice din cavitatea bucală, cele care pot provoca formarea plăcii. Însă trebuie să luăm în calcul că în cavitatea bucală există și bacterii benefice responsabile pentru sănătatea nostră și a animalelor noastre.
Cercetările indică faptul că mierea de manuka cu concentrație MGO mare, adică activitate antibacteriană puternică, este eficientă în inhibarea mutiplicării bacteriilor dăunătoare precum Porphyromonas gingivalis și Aggregatibacter actinomycetemcomitans . Bacteriile din familia Porphyromonas sunt prezente în cavitatea bucala atât la om (P. Gingivalis) cât și la câine (P. Gulae).
Pentru a observa cum influențează mierea de manuka reducerea plăcii bateriene și gingivita cercetătorii au folosit tablete masticabile sau bomboane cu miere de manuka. Subiecții au avut pe perioada studiului trei mese zilnice. După fiecare masă au luat la alegere o tabletă sau o bomboană cu miere de manuka, fiind obligați să folosească tableta/bomboana timp de 10 minute. A mai existat un grup de subiecți care a ales guma de mestecat fără zahăr. La finalul studiului grupul subiecților care au ales tabletele/bomboanele cu miere au prezentat o reducere semnificativă a plăcii și a sângerărilor gingivale, comparativ cu cei care au mestecat guma fără zahar.
CALMEAZĂ DUREREA ÎN GÂT
Mierea de manuka contribuie la ameliorarea durerii în gât. Proprietățile sale antivirale și antibacteriene pot reduce inflamația și multiplicarea bacteriilor care provoacă durerea. Mierea de manuka acoperă și căptușește interiorul gâtului având efect calmant. Un studiu făcut pe pacienții supuși tratamentului chimioterapic pentru cancerul de cap și gât, a demonstrat efectele pe care le are consumul mierii de manuka asupra Streptococcus mutaus, bacterie responsabilă de durerile în gât. Cercetările au descoperit o scădere semnificativă a Streptococcusmutas după ce pacienții au consumat miere de manuka. Mai mult, mierea de manuka scade bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală, bacterii care provoacă mucozită, un efect secundar comun al radiațiilor și chimioterapiei. Mucozita are ca rezultat inflamații și ulcerații dureroase ale membranelor mucoase care acoperă esofagul și tractul digestiv.
Gama ManukaLind cuprinde unguent, plasturi și spray, cu miere de manuka MGO 514+, UMF 15+. Compoziția unică a mierii de Manuka favorizează regenerarea pielii, iar extractul de tătăneasă are un efect reconfortant și pozitiv asupra pielii iritate. Uleiurile esențiale naturale îmbunătățesc caracteristicile mierii, acționează ca un insectifug și descurajează animalele să lingă zona tratată.
Unguentul ManukaLind este recomandat pentru a fi utilizat în zonele mai greu accesibile cum sunt sacul anal sau cavitatea bucală. ManukaLind Spray este ușor de pulverizat datorită aplicatorului inovator, permițând accesul în zonele dificile cum sunt pernuțele lăbuțelor, gâtul și burta. Plasturii hidroactivi ManukaLind sunt îmbibați în unguent ManukaLind. Datorită aplicării pe termen lung a plasturilor, zona afectată rămâne saturată. În acest fel, plasturii protejează pielea de uscare și infectare.
Referințe:
Alexandros V Kamaratos , Konstantinos N Tzirogiannis, Stella A Iraklianou, Georgios I Panoutsopoulos, Ilias E Kanellos, Andreas I Melidonis, Manuka honey-impregnated dressings in the treatment of neuropathic diabetic foot ulcers, 2014. Disponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22985336/.
Anna Burke, Is a Dog’s Mouth Cleaner Than a Human’s Mouth?, 2021. Disponibil: https://www.akc.org/expert-advice/health/is-dogs-mouth-cleaner-than-humans/
Kamal Niaz , Faheem Maqbool , Haji Bahadar , Mohammad Abdollahi, Health Benefits of Manuka Honey as an essential Constituent for Tissue Regeneration, 2017. Disponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28901255/.
G Ndayisaba , L Bazira, E Habonimana, D Muteganya Clinical and bacteriological outcome of wounds treated with honey. An analysis of a series of 40 cases, 1993. Disponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8121994/ .
Muhammad Barkaat Hussain , Abdul Hannan , Muhammad Absar , NadeemShafique Butt, In-vitro susceptibility of methicillin-resistant Stayphylococcus aureus to honey, 2017. Disponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28438282/.
Raman Malhotra , Kimia Ziahosseini, Cornelia Poitelea, Andre Litwin, Suresh Sagili, Effect of Manuka Honey on Eyelid Wound Healing: A Randomized Controlled Trial, 2017. Disponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27429228/.
Reza Yaghoobi, Afshin Kazerouni, and Ory kazerouni , Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent, 2013. Disponibil: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941901/ .
Rowena Jenkins, Neil Burton, and Rose Cooper , Proteomic and genomic analysis of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) exposed to manuka honey in vitro demonstrated down-regulation of virulence markers, 2014. Disponibil: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3922154/ .
Rowena Jenkins , Neil Burton, Rose Cooper, Manuka honey inhibits cell division in methicillin-resistant Staphylococcus aureus, 2011. Disponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21903658/
Saeed Samarghandian, Tahereh Farkhondeh, and Fariborz Samini , Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, 2017. Disponibil: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/.
M Sela , D Maroz, I Gedalia, Streptococcus mutans in saliva of normal subjects and neck and head irradiated cancer subjects after consumption of honey, 2000. Disponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10784339/.
Joy Bardy , Alex Molassiotis, W David Ryder, Kathleen Mais, Andrew Sykes, Beng Yap, Lip Lee, Ed Kaczmarski, Nicholas Slevin, A double-blind, placebo-controlled, randomised trial of active manuka honey and standard oral care for radiation-induced oral mucositis, 2012. Disponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21636188/.
Mahmood Noori Shadkam, Hassan Mozaffari-Khosravi, Mohammad Reza Mozayan, A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents, 2010. Diponibil: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20618098/.