Acest site se adreseaza exclusiv persoanelor juridice. Preturile sunt cu TVA inclus.

NOU!! Broadline exclusiv pentru veterinari

NOU!! Broadline exclusiv pentru veterinari

Veteco Interservices

Începând cu vara anului 2014 Merial îşi lărgeşte gama de produse antiparazitare destinate felinelor domestice cu o nouă formulă inovatoare de soluţie spot on cu efect endectocid.

Prin crearea Broadline s-a reuşit combinarea a 4 substanţe active dintre care două acţionează la nivelul epidermului prin intermediul filmului lipidic având rol ectocid, iar celelalte două substanţe active se absorb şi se distribuie sistemic cu efect asupra paraziţilor interni.

Broadline, printr-o singură administrare lunară, asigură un tratament eficient împotriva infestaţiilor cu paraziţi externi, previne reinfestarea pisicilor şi a mediului timp de 30 de zile şi nu în ultimul rând asigură un tratament curativ eficient şi puternic împotriva paraziţilor interni.

În ceea ce priveşte caracteristicile substanţelor active folosite putem aminti că:

Fipronil este un compus chimic cu rol acaricid şi insecticid. Efectul letal se poate observa pe toate stadiile evolutive de căpuşe şi formele adulte de purici.

Fipronil îşi exercită efectul prin închiderea şi blocarea canalelor de Cl- GABA, N-glutamat şi D-glutamat de la nivelul sinapselor şi joncţiunilor neuromusculare, moartea survenind prin hiperexcitaţie neuromusculară. Având în vedere diferenţele structurale între receptorii GABA la mamifere şi la artropode (ceilalţi doi neuromediatori amintiţi mai sus neexistând la mamifer), putem spune că fipronil nu are puterea de a induce efect neurotoxic la mamifere, nu poate traversa bariera hematoencefalică, fiind una dintre cele mai sigure substanţe folosite în managementul ectoparazitozelor la animalele de companie.

(S)-methoprene este o substanţă sintetică cu rol de regulator de creştere (IGR-insect growth regulator), cu efect de hormon juvenil. Hormonul juvenil la insecte joacă un rol important în metamorfoza formelor evolutive.(ex. nivelul hormonului trebuie să scadă ca L1 să eclozioneze, în stadiul L3 scăderea nivelului de hormon determină transformarea în pupă).

Principala cale de acţiune are loc la nivelul epidermului prin intermediul filmului lipidic. Puricii depun ouăle pe pielea animalului infestat. În câteva ore, după ce se usucă, cad de pe corpul animalului şi se dezvoltă în continuare în mediu. Cât timp ouăle sunt ataşate de piele, din filmul lipidic (S)-methoprene se absoarbe în interiorul ouălor, sau prin cuticula femelelor, menţinând nivelul hormonului juvenil aparent ridicat, inhibând astfel eclozionare. Cu ajutorul acestei substanţe se poate obţine o reducere semnificativă a formelor intermediare din mediu, care reprezintă 95% din populaţia totală de purici, formele adulte infestante reprezentând doar 3-5%.

Eprinomectina - este o lactonă macrociclică semisistemică de ultimă generaţie cu efect endectocid. Efectul neurotoxic îşi exercită prin deschiderea şi blocare canalelor de Cl- mediate în special prin glutamat şi mai puţin prin GABA, determinând paralizie neuromusculară. În Broadline această substanţă activă are rol nematodicid fără efect asupra paraziţilor externi şi fără interferenţă cu acţiunea fipronil.

Praziquantel - este un derivat sintetic de isoquinoline-pirayzne cu puternic efect cestodicid. Nu se cunoaşte exact nici în momentul de faţă mecanismul exact de acţiune dar se presupune că principala cale de acţionare se realizează prin permeabilizarea membranelor celulare şi perturbarea homeostaziei ionilor de Ca2+ determinând vacuolizări intracelulare, perturbări de metabolism, disfuncţii neuronale finalizate cu moartea şi expulzarea parazitului.

Deşi la prima vedere pentru mulţi pare a fi un Frontline Combo Cat imbunătăţit, Broadline prezintă alte caracteristici farmacologice chiar şi pe cele două substanţe active identice. Această diferentă ce se manifestă în special pe efectul produsului adupra căpuşelor, se datorează schimbării reţetei de manufacturare şi utilizarea unor excipienţi şi substanţe transportoare diferite faţă de Frontline Combo Cat.

În urma aplicării produsului pe pielea pisicii, fipronil împreună cu (S)-methoprene rămân la suprafata epidermului, se vor propaga în filmul lipidic în funcţie de gradientul de concentraţie, acoperind toată suprafaţa corporală în aproximativ 24 ore. Totodată, se va forma un rezervor substanţial de ingredienţi activi la nivelul glandelor sebacee, oferind produsului rezistenţă şi eficienţă în caz de îmbăieri repetate.

Celelalte două substanţe active, eprinomectina şi praziquantel, pătrund sistemic asigurând un efect nematodicid şi cestodicid rapid şi puternic. După absorbţie eprinomectina se leagă puternic de proteinele plasmatice (99%) atingând concentraţia plasmatică maximă la 48 ore după aplicare. Prezintă un clearance redus şi o distribuţie bună în ţesuturi, cu un timp mediu de îmjumătăţire de 4,71 zile. Metabolizarea compusului în organism este extrem de redusă, eliminiarea realizându-se în special într-o formă integrală pe cale enterală.

Praziquantel după absorbţie se leagă de proteinele plasmatice în proporţie de 64-84%, prezintă o distribuţie tisulară moderată iar principala cale de metabolizare şi de excreţie se realizeză pe cale hepatobiliară. Timpul mediu de înjumătăţire al praziquantel este de 3,08 zile.

Totodată studiile au demostrat că nu există nicio interacţiune farmacocinetică şi farmacodinamică între cele patru substanţe active care alcătuiesc nucleul produsului Broadline sau cu alte medicamente şi substanţe active care se folosesc de transportul proteic sanguin.

Prin urmare putem aminti că produsul oferă protecţie timp de o lună împotriva infestaţiilor cu purici şi căpuşe, totodată prevenind şi contaminarea mediului cu forme evolutive de purici.

În ccea ce priveşte endoparazitozele, oferă un spectru larg, curativ în infestaţii cu : Dirofilaria immitis L4, Toxocara cati adulţi şi L3 L4, Toxascaris leonina adulţi, Capillaria plicaAncylostoma tubaeforme adulţi şi L4, Ancylostomae brazilienzeadulţi, Dipilidium caninumTaenia taenieformisEchinococcus multilocularis.

Produsul este disponibil în două forme de prezentare, pentru pisici sub 2,5kg şi pentru pisici între 2,5 şi 7,5kg, iar soluţia spot on este preambalată intr-un aplicator special care permite o livrare uşoară a conţinutului direct pe pielea animalului fără ca soluţia să vină în contact cu mâna persoanei care o aplică. Totodată cu ajutorul excipienţilor noi s-a reuşit şi excluderea senzaţiei de rece. Acest discomfort apare in cazul aplicării produselor spot on pe bază de alcool, în momentul contactului soluţiei cu pielea animalului. Produsul poate fi administrat începând cu vârsta de 7 săptămâni şi de la o greutate corporală de minim 0,6kg.

Din cauza datelor insuficiente în ceea ce priveşte utilizarea produsului în timpul lactaţiei şi gestaţiei la pisici, se recomandă o prealabilă evaluare de beneficiu/risc, dar studiile efectuate pe animale de laborator au demonstrat lipsa oricărui efect teratogen, mutagen sau efect negativ asupra reproducţiei, lactaţiei şi dezvoltarii puilor intrauterin si post partum.

În ceea ce priveşte frecvenţa reacţiilor adverse, putem aminti că au apărut într-un procent de 67 cazuri la 100.000 de tratamente, majoritatea manifestându-se prin modicări locale (eritem, alopecie, prurit), hipersalivaţie, tahicardie, letargie, emeză, midriază.

Prin urmare Broadline oferă atât medicilor veterinari cât şi proprietarilor de animale o nouă metodă revoluţionară de control asupra paraziţilor interni şi externi combinând eficienţa celor patru substanţe active intr-o singură picătură puternică.

Lasa un comentariu

Te rugăm să reții: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.