Acest site se adreseaza exclusiv persoanelor juridice. Preturile sunt cu TVA inclus.

#PreventionOfLymeDiseaseInDogs

#PreventionOfLymeDiseaseInDogs

Veteco Interservices

După o iarnă blândă și acum o primăvară caldă în multe părți ale țării a început sezonul căpușelor. În lume există câteva sute de diferite tipuri de căpușe și multe dintre ele sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale, cum ar fi boala Lyme sau encefalita de căpușe.Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și în zonele cu climă temperată din Asia. Majoritatea cazurilor de boala Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția. În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Alba și Salaj.Peste 90% dintre oamenii infectați prezintă semne de boală Lyme, iar semnele inițiale ale bolii la oameni sunt de obicei eritemul migrator și simptomele asemănătoare gripei.
La câini, pe de altă parte, semnele clinice ale bolii Lyme sunt observate doar în aproximativ 5-15% din cazurile infectate. Când apar semne precoce, acestea apar de obicei la aproximativ două luni de la infecție. Atunci când câinii prezintă semne ale bolii Lyme, aceștia prezintă debutul brusc al schiopăturii, artrită într-una sau mai multe articulații, ganglioni limfatici măriți, letargie și / sau febră. Leziunile cutanate sunt rare la câini, deși unii au leziuni eritematoase la câteva săptămâni după o mușcătură de căpușă.Pe lângă simptomele discutate mai sus, unii câini dezvoltă și probleme renale atunci când sunt lăsați nediagnosticați sau netratați. Boala Lyme duce uneori la nefrita Lyme, care este inflamația și disfuncția glomerulilor rinichiului (un filtru de sânge). În cele din urmă, insuficiența renală poate apărea pe măsură ce un câine începe să prezinte semne de vărsături, diaree, scădere în greutate, urinare și sete crescută și acumularea de lichid anormal. Din păcate, nefrita Lyme poate fi fatală. 

Cum te protejezi de căpușe?

Prevenția este cea mai bună măsură de protecție împotriva căpușelor atât pentru tine, cât și pentru cei dragi. Mai jos sunt câteva recomandări ale experții CDC (Centres of Disease Control and Preventions):

  • Evită zonele cu ierburi înalte și multe frunze 
  • Atunci când faci drumeții, mergi pe centrul potecilor
  • Folosește un produs repelent care conține compuși chimici precum DEET, picaridin sau IR3535 în proporție de minimum 20%, pentru o protecție de câteva ore
  • Utilizează produse care conțin permetrin pentru a trata îmbrăcămintea și echipamentul sportiv, cum ar fi bocanci, pantaloni, șosete și corturi
  • Protejează-ti animalele de companie. Câinii sunt foarte susceptibili la mușcături și la unele boli transmise de căpușe. Ei pot aduce, de asemenea, căpușe în casă și trebuie protejați folosind diferite produse: zgarde speciale, spray-uri, șampoane sau anumite medicamente
  • Odată ce ai intrat în ă mergi direct la dus, pentru a îndepărta orice risc de mușcătură de căpușe 
  • Pune hainele pe care le-ai purtat afară  la uscat, timp de 10 minute. Temperatura ridicată va ucide eventualele căpușe de pe hainele uscate. Dacă hainele sunt umede, poate fi nevoie să le ții mai mult timp la uscat.

Cum îți protejezi câinele?

Câinii sunt foarte expuși la mușcăturile de căpușe, acestea fiind destul de dificil de detectat. Semnele bolii pot să nu apară timp de 7-21 de zile sau poate chiar mai mult. De aceea este foarte important ca atunci când suspectați că acesta a fost mușcat de o căpușă să îi acordați câinelui o atenție deosebită, pentru a observă dacă apar schimbări în comportamentul acestuia, sau dacă pofta de mâncare se modifică.

Trebuie să discutați cu medical veterinar despre:

  • Care sunt cele mai bune produse de prevenție împotriva căpușilor la câine
  • Bolile cu prevalență crescută din zona ta

Pentru a reduce riscurile ca mușcătura de căpușă să îți îmbolnăvească câinele:

  • Verifică dacă animalul are căpușe zilnic, mai ales după activitățile desfășurate în aer liber
  • Dacă găsiți o căpusă îndepărtați-o imediat
  • În cazul în care aveți curte, folosiți pesticide împotriva căpușelor

Nexgard și Nexgard Spectra

Din 2018 SUA Food and Drug Administration susține importanța pe care o are substanța activă Afoxolaner, cu administrare lunară, o are în prevenirea infecțiilor cu Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi), la câine, prin uciderea Ixodes scapularis, care este un tip de căpușă cu picioare negre ce poate transporta bacteria. FDA a aprobat inițial NexGard în 2013 pentru a trata și a preveni infestările de purici și pentru a ucide anumite căpușe cu picioare negre, precum și căpușele American Dog, căpușele Lone Star și căpușele Brown Dog.

NexGard și NexGard SPECTRA sunt deja indicate pentru a lupta cu opt specii de căpușe care afectează câinii. Cea mai recentă indicație se referă la acțiunea împotriva căpușei Ixodes hexagonus, raportată din majoritatea țărilor europene în habitatul natural al gazdelor sale, cum ar fi pădurile, peșterile sau parcurile. În afară de iepuri, vulpi și musteli, acesta infestează și se hrănește cu câini, pisici și chiar oameni. Această specie de căpușă poate transmite agentul bolii Lyme.

Surse:

www.health.clevelandclinic.org

www.cdc.gov
www.lymedisease.org
www.ecdc.europa.eu
www.cnscbt.ro

https://www.fda.gov/animal-veterinary/cvm-updates/fda-approves-nexgard-prevention-infections-cause-lyme-disease-dogs

https://doi.org/10.1111/j.1365-2915.1991.tb00571.x

Lasa un comentariu

Te rugăm să reții: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.