În Europa, intensificarea călătoriei animalelor de companie plus modificările climatice, influențează situația epidemiologică actuală a anumitor ectoparaziți și agenții patogeni, pe care aceste animale îi portează sau îi pot introduce în diferite regiuni georgrafice.În general animalele care sunt expuse la o presiune infecțioasă parazitară mare, au un stil de viață activ în aer liber și prin urmare, sunt deseori supuse unor condiții natural speciale, inclusiv ploaia, înotul și/sau scăldatul. Un produs eficient anti-purici și căpușe, cu eficacitate de durată si sustinută, este esențial pentru a proteja animalul de re-infestare și de transmiterea potențială a unor boli vectoriale care pot pune în pericol atât viața animalului cât și a proprietarului. Produsele antiparazitare pentru animalele de companie pot fi folosițe atât profilactic, cât și terapeutic pentru controlul endo și ectoparaziților. Infestările vizibile cu purici, păduchi sau căpușe necesită tratament pentru a elimina paraziții. Majoritatea antiparazitarelor moderne au un efect rezidual și pot fi astfel utilizate și profilactic pentru a preveni reinfestarea.
Având în vedere pontențialele maladii transmise de acești paraziți, este esențial limitarea riscului printr-o prevenție eficientă și corectă care ia în calcul mai mulți factori, printre care situația epidemiologică din zona georgrafică unde trăiește animalul, stilul de viață al animalului de companie și nu în ultimul rând produsul antiparazitar folosit.
Fiecare compus antiparazitar comercializat în prezent, sub orice formă de administrare (orală, topică și parenterală) s-a dovedit a fi mai puțin decât perfect în cel puțin un studiu clinic. Cu toate acestea, în timp ce dovezile indică faptul că rezistența afectează toate substanțele antiparazitare indiferent de molecula activă, doza și formulare, dacă instaurăm un plan profilactic multimodal, bazat pe sinergia diferitelor produse antiparizitare, avem șanse foarte mari să facem o prevenție cu o rată de success de aproape 100%. Astfel este foarte important, atât pentru medicii veterinari cât și pentru proprietarii de animale, să realizeze ca au mai multe șanse să facă o profilaxie antiparazitară eficientă și sigură atunci când combină într-un plan preventiv anual mai multe produse antiparazitare complementare ținând cont de beneficiile și particularitățile clinice ale fiecărui produs în parte.