Până nu de mult se considera că Genul Lyssavirus, familia Rhabdoviridae, cuprindea 7 genotipuri (GT). Virusul Rabies (RABV; GT 1) este întâlnit pe întreaga planetă la mamifere și lilieci. Acest genotip a fost studiat intens datorită importanței sale sociale și economice. Lagos Bat Virus (LBT; GT 2) a fost izolat prima dată în Nigeria, de la un liliac frugivor - Eidolon Helvum, în 1965. Genotipul GT2 a mai fost izolat și în Africa Centrală, la liliecii din specia Micropteropus pussilus, în Africa de Sud de la specia Epomophorus wahlbergi, la pisici în Africa si Zimbabwe și la un câine în Ethiopia.Mokola virus (MOKV; GT 3) a fost izolat de la șireți (un mamifer mic asemănător unei cârtițe) în Nigeria în 1968. MOKV a fost detectat la șireții din Nigeria și Cameroon, oameni în Nigeria, pisici domestice în Zimbabwe, Ethiopia și Africa de Sud, la un câine domestic în Zimbabwe și un rozător- Lophuromys sikapusi din Africa Centrală.Duvenhage virus (DUVV; GT 4) a fost izolat de la un om care a murit după ce a fost mușcat de un liliac, în 1970 în Africa de Sud. A mai fost identificat la un liliac insectivor – Miniopterus sp. în Africa de Sud și la o altă specia de liliac – Nycteris Thebaica, în Zimbabwe.
European bat lyssavirus, tip 1 (EBLV-1; GT 5), a fost descoperit în 1986, de atunci a fost izolat în foarte multe țări europene, unde era suspect încă din anii 1950. Prima gazdă a acestui serotip este considerat liliacul - Eptesicus serotinus. Un caz de EBLV-1 a apărut în Rusia în 1985, la un om după ce a fost mușcat de un liliac.
European bat lyssavirus, tip 2 (EBLV-1; GT 6), a fost izolat în Finlanda la un cercetător biolog, care a murit. Mai târziu a fost izolat de la lilieci ( în mod special cei din genul Myotis), în nord-vestul Europei, când a provocat a 2-a moarte umană înregistrată în Marea Britanie.
Austalian bat lyssavirus (ABLV; GT 7) a fost descoperit în 1996. Inițial a fost izolat la lilieci pteropizi, și la 2 oameni care au murit în urma contactului cu lilieci. Mai târziu ABLV a fost indentificat la 5 specii de lilieci frugivri și insectivori.
În 2002 au fost descoperite 2 noi genotipuri Lyssavirus la liliecii din zonele euroasiatice, West Caucasian bat virus (WCBV) și Irkut virus. Seria descoperirilor a continuat să evolueze, iar de la 7 genotipuri cunoscute în 2002 s-a ajuns la 12. În 2003 au fost acceptate încă 4 genotipuri unice izolate în Eurasia, de la specii diferite de lilieci.
Câinii domestici sunt cel mai frecvent rezervor al virusului, cu peste 99% din decesele umane cauzate de rabia mediată de câine. Virusul se transmite prin saliva animalelor turbate și, în general, intră în organism prin infiltrarea salivei încărcate de virus de la un animal turbat într-o rană (de exemplu, zgârieturi) sau prin expunerea directă a suprafețelor mucoasei la saliva de la un animal infectat (de ex. Mușcături ). Virusul nu se poate infiltra în pielea intactă. Odată ce virusul ajunge în creier, acesta se reproduce în continuare, ducând la prezentarea semnelor clinice de la pacient. Există două manifestări clinice ale rabiei - furios (clasic sau encefalitic) și paralitic. Rabia furioasă este cea mai frecventă formă de rabie umană, reprezentând aproximativ 80% din cazuri.
Cu excepția Antarcticii, rabia este endemică pe toate continentele. Dintre zecile de mii de decese care apar anual din cauza rabiei, 95% din cazuri sunt raportate în Asia și Africa.
Rabia nu poate fi eradicată, din cauza existenței animalelor sălbatice, ce sunt un rezervor activ, dar toate daunele pot fi evitate cu ajutorul vaccinarii câinilor.
Rabia transmisă la om prin câine afectează în mod disproporționat comunitățile rurale sărace, în special copiii, majoritatea (80%) din decesele umane apar în zonele rurale, unde conștientizarea și accesul la profilaxia adecvată după expunere este limitată sau inexistentă.
Adevărata povară a bolii este probabil faptul că o subestimăm din cauza subreportării cronice și a neglijării politice în multe țări în curs de dezvoltare. Sistemele de raportare îmbunătățite sunt necesare pentru a rezolva lipsa datelor exacte și pentru a valida aceste estimări într-un număr de regiuni.
Rabia este o boală care pot fi prevenită 100% prin vaccinare. Țările care se angajează în programe de eliminare a rabiei au cunoscut cu succes reduceri semnificative, progresând adesea spre eliminarea rabiei. Programele de eliminare adesea gravitează în jurul campaniilor de vaccinare în masă a câinilor, unde cel puțin 70% din populația câinilor ar trebui acoperită pentru a rupe ciclul de transmitere la câini și la oameni.
Prevenirea rabiei necesită un efort comunitar global, implicând medicii veterinari, proprietarii de animale de companie, organizațiile guvernamentale și cele neguvernamentale din întreaga lume.
Referințe:
Ivan Kuzmin, Gareth Hughes, Alexander Botvinkin, Lilian Orciari, Charles Rupprecht , Phylogenetic relationships of Irkut and West Caucasian bat viruses within the Lyssavirus genus and suggested quantitative criteria based on the N gene sequence for lyssavirus genotype definition, 2005, disponibil pe sciencedirect.com.