Acest site se adreseaza exclusiv persoanelor juridice. Preturile sunt cu TVA inclus.

Râia auriculară

Râia auriculară

Veteco Interservices

Otodectes cynotis este un acarian care este întâlnit mai frecvent la pisici, fiind considerat principala cauză a otitei externe. Otita externă poate fi indusă și de alți paraziți, așa cum este Demodex spp., dar poate apărea și în reacții alergice sau în urma unui traumatism de corp străin. S-a observat că infecțiile cu Otodectes cynotis apar mai des la pisici în comparație cu câinii, de asemenea s-a observant ca pui sunt infectați mai des, comparativ cu aduții. Infestarea oamenilor cu  Otodectes cynotis este excepțională, iar acest acarian nu ar trebui considerat risc zoonotic.

Adulții Otodectes cynotis măsoară  aproximativ 350-550 μm diametru. Toate stadiile evolutive (ouăle, larvele, nimfele și adulții) se dezvoltă, trăiesc și se reproduc în canalul auricular extern. Acești acarieni provoacă iritații intense în urma cărora rezultă exudat inflamator abundent, cu care se si hrănesc, se mai pot hrăni, de asemenea și cu cerum. Auriculele sunt adesea alopecice prezintă leziuni de grataj, datorită pruritului intens.  Zonele cu leziuni se pot infecta secundar cu bacterii. Epiderma devine acantotică cu hiperkeratoză parakeratotică și cruste care conțin acarieni și detritus de acarieni amestecați cu cerumen. Un număr mic până la moderat de limfocite și macrofage se infiltrează în derm și subcutis. Glandele ceruminoase sunt de obicei hipertrofiate și hiperplazice și pot conține resturi celulare și neutrofile.

Femelele de  Otodectes cynotis  depun ouăle în canalul auricular, iar larvele devin adulți în 14-21 zile. Otodectes poate părăsi canalul auricular al unei urechi pentru a infecta și cealaltă ureche. Acești paraziți nu supraviețuiesc mult timp în mediu, aproximativ 4 sau 5 zile. Râia auriculară se transmite prin contact direct cu alte animale infectate. De asemenea alte căi de contaminare pot include piepteni, perii, așternuturi sau alte accesorii de îngrijire contaminate.

Ocazional, Otodectes cynotis  infestează în mod secundar și alte părți ale corpului, inclusiv capul, spatele, vârful cozii și picioarele. Nu pătrunde în piele, ci trăiește ca un parazit de suprafață care poate străpunge pielea pentru a se hrăni cu sânge, ser și limfă. Semnelor clinice apar în funcție de hipersensibilitatea alergică a gazdei la substanțele antigenice introduse în timp ce acarienii se hrănesc. Acest lucru poate duce la răspunsuri foarte variate, de la cazuri asimptomatice sau ușoare la otite severe și convulsii.

Untitled

Canalele urechii  infestate cu Otodectes cynotis  prezintă acumulări de cerumen și exudat purulent, de culoare maro-negră, asemănătoare cu zațul de cafea. Aceste acumulări sunt însoțite de inflamație și prurit. Așa cum am menționat anterior de obicei sunt implicate ambele urechi. Ca urmare a senzației de mâncărime, pisicile infestate își zgârie urechile, scutură capul sau îl țin într-o parte. Cazurile severe, netratate, pot duce la emaciație, traume auto-induse, spasme și convulsii, în special la pisici. Sistemic pot apărea agresivitate, convulsii și sindrom vestibular (ca urmare a rupturii membrane timpanice).

Diagnosticul Otodectes cynotis   este confirmat prin examinarea otoscopică și examinarea microscopică a probelor luate din canalul auricular extern. După ce a fost confirmată prezența O. cynotis se poate trece la tratament care este local și sistemic. Pentru tratamentul sistemic și controlul  Otodectes cynotis este indicat substanța activă  Esafoxolaner,  special concepută pentru pisici în NexGard COMBO.

Referințe:

Beugnet Frederic, Halos Lenaig, Gillot Jacques, „Textbook of Clinical Parasitology in dogs and cats”, Ed. Grupo Asis Biomedia, 2018.

James Zachary, „Pathologic Basis of Veterinary Disease”, Editura Mosby, 2016

Lasa un comentariu

Te rugăm să reții: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.