Acidul hipocloros este unul dintre cele mai vechi dezinfectante ale naturii.
HOCl se formează în mod natural în neutrofilele umane activate dar și în alte fagocite. Acest lucru se întâmplă prin activitatea mieloperoxidazei (MPO) asupra peroxizilor și a ionilor de Cl citoplasmatic în timpul „exploziei oxidative” declanșate de activarea fagocitelor. HOCl generat fiziologic are o durata de viata scurta, deoarece compusul este foarte reactiv si este rapid transformat prin reacții de oxidare și halogenare. Studiile recente au prezentat dovezi care indică un rol esențial al HOCl în inițierea formării și participării la capcanele extracelulare neutrofile (NET) care sunt implicate în uciderea agenților patogeni în afara limitelor vacuolelor fagocitare (Brinkmann și colab., 2004; Palmer și colab. 2012). Deci HOCl natural este instabil; prin tehnologie, poate fi stabilizat într-un agent antiseptic local extrem de eficient.
In concluzie acidul hipocloros este un compus complet organic deoarece in procesul de manufacturare se foloseste doar sare, otet, apa si curent electric. Dupa cum stiti o moleculă de sare este formată din elemente de sodiu și clorură (NaCl), iar o moleculă de apă este formată din hidrogen și oxigen (H2O). Când un curent electric este aplicat soluției, moleculele se separă și elementele formează două molecule noi: acid hipocloros( HOCL) si Hidroxid de Sodiu (NaOH).
Acidul hipocloros este atât de blând încât are multiple utilizări în spațiul medical. Este aprobat de FDA pentru utilizare în îngrijirea si vindecarea rănilor și este des utilizat in produse pentru îngrijirea ochilor. Este extrem de activ împotriva microorganismelor bacteriene, virale și fungice. Mai mult, HOCl este activ împotriva biofilmului și crește oxigenarea locului plăgii pentru a îmbunătăți si grabi vindecarea. Au existat cercetări ample privind blândețea și eficacitatea HOCl atunci când vine vorba de uciderea bacteriilor. Este atât de eficient, încât spitalele îl folosesc ca dezinfectant.
Eficienta
In general eficacitatea depinde de concetratia solutiei de HOCL si timpul de expunere al patogenului. Acidul hipocloros incepe sa fie extrem de eficient incepand cu o concetratie de 50PPM ( 1ppm= 1mg/L) cand deja are efect virucid ( 3 minute virusul avian H5N1).
SanocynForte are o concetratie de aproximativ 100mg/L ( 100ppm)
Studiile au arătat că HOCl stabilizat prezintă activitate rapidă, dependentă de concentrație, împotriva unei largi varietăți de bacterii gram-negative, virusuri și agenți patogeni fungici. Asa cum am spus si mai sus, in vivo, HOCl este produs intracelular din abundență ca răspuns la fagocitoza agenților patogeni de către neutrofile și joacă un rol important în distrugerea agenților patogeni.
Studiile comparative intre efectele antibacteriene ale acidului hipocloros, apa oxigenata H2O2 si hipocloritul de sodiu (sarea de clor) au dovedit suprematia absoluta a acidului hipocloros. Dupa cum putem sa observam HOCL ucide bacteriile testate imediat, sau in cateva secunde de la contact, in comparatie cu substantele dezinfectante uzuale care au nevoie de timpi de expunere chiar si mai mari de 90 min.
În prezentele studii comparative, s-a demonstrat că apa oxigenata (H2O2) și hipocloritul de sodiu (NaOCl) sunt eficiente împotriva anumitor bacterii (mai eficiente împotriva celor gram negative, dar nu și impotriva celor gram pozitive). Cu toate acestea, aceste intervale eficiente de concentrație antimicrobiană încep să se coreleze cu o citotoxicitate mai mare pe celulele de mamifere, în comparație cu acidul hipocloros
Asa cum am descris si mai sus, HOCL este extrem de reactiv si nu imprima o citotoxicitate tesului biologic. Au fost facute studii folosind modele animale de laborator in care s-a demontrat ,, blandetea’’ acidului hipocloros.
Pe măsură ce dezvoltarea rezistenței bacteriene la antibiotice continuă și controversele privind utilizarea antisepticelor topice persistă, necesitatea utilizarii de noi clase de agenți antimicrobieni care sunt siguri și eficienti pe scară largă și care au o toxicitate scăzută și o tendință redusă de a induce rezistență antimicrobiană devine inevitabila.
În prezent, nu se recomandă utilizarea antibioticelor topice cu spectru larg pentru tratarea rănilor care nu se vindeca sau a celor cu risc de infectare. Aceste recomandări se bazează pe următoarele motive:
- antibioticele pot provoca reacții alergice;
- mai ales când se aplică local, antibioticul poate avea o distribuție tisulară mai mică;
- efect mai mare asupra microflorei endogene (perturbarea microflorei comensale normale);
- induce rezistență și în cele din urmă, au eficacitate terapeutică redusă.
În același mod, antisepticele nu sunt încurajate din cauza toxicității lor mai mari si a impactului direct asupra procesului de vindecare a rănilor.
Tinand cont de toti acesti factori, acidul hipocloros este cel mai indicat in tratamentul leziunilor datorită activității sale antimicrobiene cu spectru larg si cu acțiune rapidă, astfel șansele de a dezvolta rezistență sunt minime, iar in baza profilului său de siguranță, potențialul de deteriorare colaterală a țesuturilor infectate este, de asemenea, foarte scăzut.
Sanocyn Forte
- Este un antiseptic cu spectru bacterian larg folosit pentru igenizarea plagilor si leziunilor dermice
- Este virucid si fungicid
- NU este toxic -poate fi ingerat sau lins ( este folosit de columbofili pentru dezinfectarea apei)
- Nu este iritant sau sensibilizator
- Nu impacteaza procesul de vindecare VS alcoolul sau apa oxigenata
- Nu este inflamabil – ideal de utilizat in chirurgia tesutulurilor moi mai ales atunci cand se foloseste electrocauterul
- Nu este coroziv – ideal pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical sau al aparaturii sensibile
- Sanocyn Gel – adera la suprafata plagilor mult mai bine astfel are un efect antiseptic prelungit
Referinte
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1853323/ Hypochlorous Acid as a Potential Wound Care Agent
https://www.epa.gov/coronavirus/about-list-n-disinfectants-coronavirus-covid-19-0
https://www.medscape.com/viewarticle/838158 Hypochlorous Acid: An Ideal Wound Care Agent With Powerful Microbicidal, Antibiofilm, and Wound Healing Potency
https://www.hfmmagazine.com/articles/3372-identifying-and-eradicating-biofilm Identifying and eradicating biofilm
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jocd.13280?referrer_access_token=klJzf0P8gF7tyQaceJmriYta6bR2k8jH0KrdpFOxC65_EVmr-rDPnE2J2pZDOBtF4JKxIe2kySs_4nWsecw_xIPsL4BThXCvRW5X9djqTX3Mls9xyqmCYbEfSp_Y1Mr37iFhLK-FxhcMTFosMQZbOw%3D%3D Topical stabilized hypochlorous acid: The future gold standard for wound care and scar management in dermatologic and plastic surgery procedures
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25785777/ Hypochlorous Acid: an ideal wound care agent with powerful microbicidal, antibiofilm, and wound healing potency
https://infectioncontrol.tips/2017/10/06/hypochlorous-innate-response/ Hypochlorous Acid: Harnessing an Innate Response