• Produce iritații
• Produce abcese
• Transmite boli, ca boala Lyme, care afectează și oamenii
Cum ajung căpușele pe animalul meu
Animalul tău de companie poate lua căpușe indiferent de locul în care trăiești. Acești paraziți nu trăiesc numai în mediul rural, ci și în parcurile și grădinile din mediul urban.
Aflându-se pe vârful unui fir de iarbă, căpușele găsesc o gazdă, o pisică sau un câine -prin ridicarea membrelor anterioare în aer.
Când un animal trece prin zona infestată, căpușele se agață de el și se fixează de piele prin mușcătură.
Ouă:
Femelele pot depune până la 4000 de ouă o dată (în funcție de specie) în zone cu vegetație densă. Ouale eclozează la fiecare 2 săptămâni
Larve:
După ce eclozează, larvele trebuie să se hrănească cu sânge. Se fixează pe o gazdă (om sau animal).
Pupe:
După prima masă, larvele se transformă în pupe și sunt în căutarea unei gazde noi pentru cea de-a doua masă. Pupele sunt greu de detectat.
Adulți:
După cea de-a doua masă, pupele se desprind de pe gazda în mediul încojurator și devin căpușe adulte. Atunci când se hrăneste, o femela adult poate crește de 100 de ori mai mare decât greutatea inițială . După ce s-a săturat, căpușa cade pe sol și depune oua în mediu. Și ciclul se reia.
Riscuri
Căpușele pot transmite boli animalelor pe care le parazitează. Căpușele se fixează în zonele cu piele fină cu ajutorul ”maxilarului” lor și încep să sugă sânge. După 24 - 48 ore, prânzul hematofag se accelerează și pot transmite agenți patogeni, vectori a diverse boli.
Este important, așadar, să omorâți căpușele cel târziu la 48 ore de la fixarea lor pe animal.
Când vă întoarceți de la plimbarile pe afară, nu uitați să verificati animalul de căpușe (în zona urechilor, a gâtului) și să le scoateți.
Dacă apar semne anormale (oboseală, febră, pierderea poftei de mâncare), consultați imediat medicul veterinar.
Boli transmise de căpușe care afectează animalele de companie
Babesioza
Distruge celulele roșii infectate din sânge și, în cazuri severe, poate duce la colaps și complicații ale organelor interne, care pot fi fatale.
Boala Lyme
Boala Lyme poate afecta oamenii si câinii deopotrivă, având simptome asemanatoare gripei, inclusiv oboseala, pierderea poftei de mâncare, febra, umflarea articulațiilor și dificultăți la deplasare. Intensitatea acestor simptome poate fluctua luni de zile, iar în cazul în care nu sunt diagnosticate pot duce la invaliditate permanentă.
Erlichioza
Afectează celulele albe din sânge, cu simptome incluzând anemie, depresie, pierderea poftei de mâncare și sângerare excesivă.
Hemobartonella felină
Nu afectează decât pisicile. Ea este cauzată de un parazit al sângelui transmis prin mușcătura căpușei (sau a puricelui). Bacteriile sunt responsabile de febră și anemie. Netratată, boala este mortală.
Majoritatea acestor boli se tratează cu antibiotice, dar tratamentul nu permite întotdeauna eliminarea completă a bacteriilor. Există vaccinuri pentru câini împotriva babesiozei și a bolii Lyme.
Cum luptăm împotriva căpușelor
Capușele pot transmite boli grave sau mortale animalului. Riscul transmiterii de boli este maxim după 48 ore de la fixarea căpușei pe animal.
Pentru a reduce acest risc nimic nu înlocuiește atenția dumneavoastra și prevenția cu un antiparazitar extern adaptat nevoilor lor. Căpușele pot fi prezente pe tot parcursul anului: nu așteptați vara ca să vă tratați animalul de companie.
Folosiți un antiparazitar acaricid
Utilizați regulat un antiparazitar eficace împotriva căpușelor de pe animal. Pentru a reduce riscul transmiterii bolilor, un antiparazitar eficace elimină un număr maxim de căpușe în 48 de ore de la venirea lor pe animal.
Tratamentul trebuie sa fie eficient si dupa ce animalul a fost spălat.
Toate medicamentele din gama FRONTLINE® sunt indicate împotriva căpușelor.
În ciuda faptului că folosiți un antiparazitar eficace, este posibil să observați căpușe pe animalul tratat: într-adevăr, căpușele sunt omorâte atunci când se află pe animal, într-un interval de 48 ore (pentru a reduce riscul de transmitere a bolilor). Se pot, deci, observa căpușe pe un animal tratat (fixate sau nu). Asta nu înseamnă ca antiparazitarul nu este eficace.
Măsuri de protecție
Evitati zonele cu căpușe și verificați blana animalului de fiecare dată când vă intoarceti de la plimbare: risc 0 nu există.
Căutați căpușele atunci când vă periați animalul sau când vă jucati cu el. Acordați atenție sporită zonelor cu risc ridicat: zona capului, a urechilor și a gâtului.
Puteti simți căpușele cu buricele degetelor înainte de a le vedea. Pentru a le îndepărta folosiți un instrument special. Exista carlige pentru îndepărtarea căpușelor. Nu folosiți degetele, riscați să lăsați capul căpușei sub pielea animalului. Nu este recomandat să folosiți eter sau alcool pentru a îndepărta căpușele pentru că există riscul ca acestea încercând să se desprindă să elibereze mai devreme agenții patogeni. Pentru mai multe sfaturi, vă rugăm consultați medicul veterinar.
Referințe: