Acest site se adreseaza exclusiv persoanelor juridice. Preturile sunt cu TVA inclus.

Insectele zburătoare

Insectele zburătoare

Veteco Interservices

Frontline-Flea-Tick-Anniversary-Image-1_10_2019
Există mai multe feluri de insecte zburătoare care pot mușca și răni animalele noastre de companie.
Țânțarii
Aparțin unui grup important de insecte zburatoare care se hrănesc cu sânge. Se găsesc în regiunile temperate și tropicale ale lumii. Au un rol important în transmiterea bolilor la om și animale. Pot fi întâlniți mai ales în apropierea locurilor umede (râuri, lacuri, iazuri, grădini).
Masculii trăiesc, în general, 7 zile, în timp ce femelele pot supraviețui între 4 și 5 luni și pot hiberna. Femelele adulte înțeapă, se hrănesc cu sângele gazdelor și își depun ouăle (100 - 400) în apă. Apoi pleacă în căutarea unei gazde noi. În trei sau patru săptămâni, ouăle se transformă în țânțari adulți.
tantari2_abds_1
4_302_

Flebotomii

Sunt muște care înțeapă, foarte asemănătoare țânțarilor. Sunt responsabili pentru transmiterea unor boli grave la om și animale. Pot fi găsiți în zonele rurale stâncoase și secetoase. Locurile lor preferate sunt zidurile uscate din piatră.

Speranța de viața a flebotomilor adulți este de la 2 săptămâni până la 2 luni. Ouăle sunt depuse în zone foarte umede (jgheaburi, locuri bogate în gunoi), pentru că, spre deosebire de țânțari, flebotomii nu au larve acvatice. Trasformarea oului în noul adult se face în 4 până la 7 săptămâni sau chiar mai mult, pentru ca unul din stadiile larvare poate hiberna pe toata durata iernii.

Muștele de grajd

Muștele de grajd sunt muște mici, care, în timpul zilei, se găsesc în grajduri, soproane sau, uneori, în case. Ele nu transmit boli, dar înțepăturile acestora rănesc pielea animalelor (în special de pe urechi).

Femelele depun ouale (aproximativ 800) in excremente de cai si vaci. Dezvoltarea noilor adulti dureaza intre 2 saptamani si 2 luni sau chiar mai mult, pentru ca unul din stadiile larvare poate hiberna pe toata durata iernii.

m-de-grajd_rsqu

Este câinele meu expus insectelor zburatoare?

Depinde de regiunea în care trăiește și de stilul de viață al animalului.

Doar câinii care trăiesc pe lângă cai și vaci, de exemplu, sunt expuși muștelor de grajd, a căror mușcătură poate cauza probleme dermatologice.

Riscuri

Țânțarii pot transmite mai multe boli grave, pe lângă neplăcerile cauzate de înțepături. Boala cea mai grava la câini este DIROFILARIOZA, care se mai numește "boala viermilor la inimă" și se manifestă prin insuficiența cardiacă progresivă: câinele nu mai poate face efort și are o senzație de sufocare și oboseală. În absența tratamentului, boala este fatală. PREVENȚIA este esențială.

Când înțeapă, flebotomii transmit o boală gravă: LEISHMANIOZA. La câini această boalaă se manifestă printr-o oboseală generală, lipsa apetitului și prin probleme dermatologice (pierderea părului, mătreață, ulcere cutanate). Tratamente există, dar animalul nu se vindecă în totalitate . Astfel, PREVENȚIA este esențială.

Înțepăturile acestora nu transmit boli, dar rănesc pielea animalelor. Muștele înțeapă adesea în acelasi loc, ceea ce face ca rănile să fie greu vindecabile și provoacă suferință animalului. Atfel, prin PREVENȚIE se limitează acest fenomen neplăcut și dureros.

În combaterea mușcăturilor de insecte zburătoare, care sunt vectori pentru patologii grave, se recomandă utilizarea tratamentelor pe perioade lungi de timp. Anumite molecule, cum ar fi permetrin, au un efect repelent împotriva țânțarilor, flebotomilor și uneori împotriva muștelor de grajd.

Acest efect repelent poate persista câteva săptămâni, în funcție de concentrația antiparazitarului utilizat.

Referințe:

https://ro.frontline.com/Pages/default

Lasa un comentariu

Te rugăm să reții: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.