Acest site se adreseaza exclusiv persoanelor juridice. Preturile sunt cu TVA inclus.

Percepția asupra eficacității spot-on vs comprimat

Percepția asupra eficacității spot-on vs comprimat

Veteco Interservices

O dată cu apariția produselor antiparazitare externe sistemice (comprimate antiparazitare masticabile) care sunt extrem de eficiente (eficiența 6-8h după administrare) percepția și așteptarile medicilor veterinari cât și a părinților de animale asupra efectului produselor topice (cu aplicare spot-on) s-a schimbat radical. Trebuie să fim conștienti că produsele de tip spot-on non-sistemice funcționează complet diferit față de produsele orale sistemice și eficacitatea pipetelor este influențată de mulți factori cum ar fi : modul de aplicare soluția se aplică pe blană și nu pe piele, se prelinge sau se șterge înainte de absorbție, mediul în care animalul de companie trăiește , câinele este agitat și se mișcă în momentul aplicării, sănătatea și integritatea filmului hidrolipidic cutanat. Cum am detaliat și mai sus zgărzile și majoritatea produselor spot-on își exercită efectul prin intermediul stratului uleios care acoperă pieleași firele de păr. De fiecare dată când acest strat lipidic este compromis (probleme dermatolgice, îmbăieri repetate),  majoritatea produselor antiparazitare cu aplicare topică  nu vor mai avea substratul hidrolipidic prin care să își exercite efectul dorit.

De asemenea, precizăm că majoritatea produselor antiparazitare topice au nevoie de cel puțin 24H pentru purici și 48H pentru căpușe, să înceapă se funcționeze și este foarte important să întelegem că în momentul de față nu există nici un tratament antiparazitar care să împiedice urcarea ectoparaziților pe animal, mai ales dacă animalul este infestat înainte de tratament. Este de reținut că nici în cazul produselor spot-on atașarea căpușelor nu poate fi exlusă.

Indiferent de produsul ales și de modul de aplicare (spot-on, tableta , zgardă ) putem să întâlnim situația în care capușa moare dar datorită mecanismelor complexe de fixare( în momentul atașării căpușele eliberează o substanță cu proprietăți aderente, asemănătoare unui ciment  nu se poate detașa și astfel creează falsa impresie că produsul antiparazitar folosit nu a funcționat .

Ținând cont de toate aspectele detaliate mai sus, în anumite scenarii nefavorabile , nu poate fi exclusă transmiterea unei boli infecţioase.

Mai mult de atât trebuie să luăm în considerare că ectoparaziții de pe animalele de companie infestează de cele mai multe ori coşul acestora, culcuşul şi zonele obişnuite de odihnă cum sunt covoarele şi canapelele, iar acestea trebuie tratate, în cazul unei infestaţii înaintea aplicării produsului, cu un insecticid adecvat şi aspirate în mod regulat.

Recomandarea medicilor veterinari, este aceea de a face o combatere integrată a ectoparaziților prin aplicarea lunară de produse antiparazitare indiferent de sezon  împreună dezinsecția riguroasă și periodică a mediului rezervor, din care animalul dumneavoastră se poate reinfesta în permanență.

 

Produsele antiparazitare externe, pentru o eficiență mai bună, se recomandă a fi administrate cu scop preventiv.Trebuie să fie aplicate și în momentul în care aparent nu observăm purici și căpușe pe animal.

Dacă tratamentul antiparazitar se folosește cu scop curativ, trebuie să treacă cel puțin 4 luni cu aplicari lunare  că să aibe loc o reducere semnificativă a formelor intermediare din mediu. De-a lungul acestei perioade este posibil sa observați ectoparaziți pe animal, care reprezintă infestații cu forme tinere nou eclozionate din mediu.

Lasa un comentariu

Te rugăm să reții: comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.