Produsele antiparazitare pot fi grupate în 2 mari categorii. Produse care se aplică pe piele (produsele spot-on) și produsele care se administrează pe cale orală (produsele tip tabletă masticabilă). Aceste 2 mari categorii funcționează diferit.
Soluțiile spot-on au apărut prima dată. Specialiștii au observat că eficacitatea acestor produse este cel mai des influențată de modul în care sunt aplicate. De multe ori animalul este agitat și produsul se aplică pe blană și nu pe piele, sau produsul se prelinge și se șterge înainte de a fi absorbit la nivelul pielii. Majoritatea produselor spot-on sunt absorbite în piele prin intermediul stratului uleios care acoperă dermul (sebum sau strat hidrolipidic cutanat), dacă integritatea acestui strat uleios este afectată produsul nu se distribuie eficient. Pentru a începe să acționeze soluțiile spot-on au nevoie de cel puțin 24 de ore pentru purici și 48 de ore pentru căpușe. În acest moment nu există nici un tratament antiparazitar care să împiedice urcarea puricilor și căpușelor pe animal.
Analizând problemele ce pot apărea la aplicarea produsului specialiștii au venit cu o nouă soluție a cărei eficiență nu depinde de modul de aplicare - tabletele masticabile cu timp de acțiune rapid.
Însă cea mai greu de controlat variabilă rămâne mediul în care animalul trăiește. Eficacitatea soluțiilor spot-on și a soluțiilor masticabile depinde de mediul în care trăiește animalul. Trebuie ţinut cont ca puricii pe care îi observăm pe animal reprezintă doar 1-5% din populația de purici. Restul de 95% este ascuns în mediul de viață al animalului (culcuș lor, zonele de odihnă, covoare, canapele).
Indiferent de tipul de produs antiparazitar pe care alegem să îl folosim, combaterea ectoparaziților se face prin utilizare lunară de produse antiparazitare indiferent de sezon, împreuna cu dezinsecție și curățarea periodică a mediului în care acesta trăiește.
Căldura timpurie a trezit paraziții. Temperaturile de iarnă mai ridicate au permis unui număr mare de paraziți să supraviețuiască sezonului; căpușele sunt deja active, iar țânțarii pot fi observați în unele zone.
Primăvara și vara înseamnă că a sosit sezonul puricilor și căpușelor, iar țânțarii sunt, de asemenea, activi și gata să transmită dirofilarioză la câini și la pisici. Nu trebuie, însă să subestimăm importanța paraziților intestinali, mai puțin cunoscuți, dar la fel de importanți atunci când ne gândim la prevenție, așa cum sunt viermii rotunzi, viermii cu cârlig şi viermii bici.