Pe lângă efectul estetic plăcut pe care îl au o piele sănătoasă și o blană lucioasă, pielea și blana animalelor joacă un rol vital în sănătatea acestora, reprezentând o importantă parte a sistemului imunitar și un factor esențial în menținerea hidratării. Pielea sănătoasă este mai rezistentă și se poate vindeca mai repede în situații în care animalul se tăie sau se zgârie. Pielea sănătoasă este mai rezistentă la contactul cu puricii, căpușele sau păduchii. Un strat de blană bogat și sănătos protejează pielea de posibilii factori contaminanți din mediu. Blana asigură, de asemenea, reglarea temperaturii corporale izolând și protejând pielea de temperaturile extreme. Atunci când blana devine subțire sau uscată putem observa că și pielea se usucă și își pierde elasticitatea.
IMUNITATE
Pielea este o parte importantă a sistemului imunitar, dacă integritatea acesteia este compromisă pielea ar putea fi un canal de pătrundere al bacteriilor, generându-se infecții și boli cu potențial sistemic grav. Pielea este cel mai mare organ al corpul, iar în același timp funcționează ca o unitate imunologică activă constant. În urma investigațiilor histologice efectuate pe probe cutanate prelevate de la câini cu dermatită atopică, comparativ cu probe cutanare prelevate de la câini cu pielea sănătoasă, s-a observat că numărul de celule mitotice (celule care se formează în stratul bazal al pielii, conțin informație genetică și contribuie în reînoirea cutanată constantă), precum și numărul de celule imune: mastocite, melanocite, celule dendritice și macrofage; a fost semnificativ mai mare la câinii cu dermatită atopică. Răspunsul imun al pielii ne ajută să înțelegem complexitatea și importanța acestui țesut. Interacțiunle celulare și interacțiunle umorale sunt interdependente și de cele mai multe ori au loc în același timp. Contextul histopatologic creat de dermatita atopică ne indică complexitatea și intensitatea metabolismului cutanat, fără prezența celulelor mitotice și a celulelor imune pielea ar fi un focat infecțios.
DEPOZITAREA NUTRIENȚILOR
Pielea servește ca spațiu de depozitare pentru substanțele nutritive. Pielea este formată din proteine, aminoacizi, fibrele de colagen și enzime. Acidul linoleic și alți acizi grași sunt depozitați în piele și sunt prezenți în bistratul fosfolipidic pentru a oferi flexibilitate și fluiditate pielii. Acizii grași sunt importanți în prevenire inflamației. Precursorii vitaminei D sunt prezenți în piele și sunt transformați în vitamina D prin expunerea la razele ultraviolete, la lumina soarelui. Mineralele precum zincul, cuprul, seleniul și manganul se găsesc în concentrații relativ ridicate în piele datorită rolului lor de co-factori și coenzime ale mai multor reacții biologice care au loc în piele. Vitaminele A și E sunt solubile în grăsimi și pot fi, de asemenea, depozitate în piele. Vitamina A este necesară pentru producerea și întreținerea celulelor, iar vitamina E este un antioxidant care ajută la protejarea pielii. Vitaminele B se găsesc în piele, dar nu sunt depozitate aici, deoarece sunt solubile în apă.
Pentru a menține sănătatea blănii și a pielii alimentația este cea mai la îndemână soluție. Acest aspect îl putem controla și observa în fiecare zi. Este indicată o alimentație bogată în acizi grași Omega 3, acid linoleinc de tip Omega 6, Zinc, Biotin și alte vitamine din grupul B. Specialiștii au observat cum la animalele care pe lângă dieta normală au primit suplimente pe bază de zinc și acid linoleic de tip omega 6, aspectul blănii s-a îmbunătățit, comparativ cu animalele care au primit doar dieta standard. De asemenea s-a mai putut observat o scădere considerabilă a perderii de apă la nivel transdermic, în perioada de utilizare a suplimentelor pe bază de zinc și acid linoleic.
BACHUS o nouă generație de suplimente pentru câini și pisici
BACHUS Hair & Skin contribuie la menținerea, din interior, a structurii și funcționalității pielii și a blănii. Hair & Skin are o compoziție bogată în ingrediente active, ce contribuie la menținerea structurii pielii și la menținerea blănii strălucitoare. Ingredientele naturale reduc mâncărimea, mătreața și asigură aportul nutritiv necesar pielii. Extractul de turmeric, vitaminele A, C, niacina susțin sănătatea pielii. Extractul de frunze de ceai verde și vitamina E reduc procesele de oxidare, încetinind îmbătrânirea. Acizii grași polinesaturați esențiali omega-3 mențin hidratarea cutanată, reduc mătreața și mâncărimea. Zincul participă activ la sinteza stratului epidermal superior, ajută la scăderea deficitului și pierderii de apă și susține sinteza substanțelor biologic active. Acest element ajută, de asemenea, la întărirea funcției imune a animalelor de companie. Biotina, nicotinamida, alte vitamine din grupul B sunt factori importanți în procesele biologice de formare a pielii, contribuind la creșterea concentrației de acizi grași poliusaturați și keramidă din stratul de keratină. Ele ajută la îmbunătățirea calității stratului de keratină și sporesc regenerarea acestuia.
GROOMING
Un alt aspect accesibil pentru proprietarii de animale este grooming-ul. În ultimii ani piața saloanelor cosmetice pentru animale s-a dezvoltat, și acum avem acces la locuri specializate și dedicate îngrijirii blănii și a pielii. Periajul blănii și îmbăierile ar trebui incluse în programul de îngrijire al animalului nostru. Periajul regulat îndepărtează părul mort, stimulează suprafața pielii, îndepărtează pielea moartă și uscată. În plus în timpul periajului putem depista singuri posibile probleme ale pielii sau ale blănii. În cazul câinilor cu pielea și blana sănătoasă spălatul elimină mirosul neplăcut, murdăria sau restutile acumulate sub blană. În cazul câinilor cu probleme la nivelul pielii, spălatul poate face parte din planul de tratament recomandat de medic. Pentru a stabili cât de des trebuie să ne spălăm animalul, ce șampon să folosim sau cum să masăm pielea este importnat să apelăm la îndrumarea unui medic veterinar.
Luisa Cornegliani, Antonella Vercelli, Elisabetta Sala, Rosanna Marsella, Transepidermal water loss in healthy and atopic dogs, treated and untreated: a comparative preliminary study, 2011. Disponibil la: 10.1111/j.1365-3164.2011.01003.x
Joanna M. Czogala, Krzysztof Marycz, Jan Kuryszko, Marcin Zawadzki, Cells of the skin immune system in dogs with atopy, 2011. Disponibil la: 10.2754/avb201180010011
Tammy Hunter, Cheryl Yuill, Coat and Skin Appearance in the Healthy Dog. Disponibil la: https://bit.ly/2LJpVh8
Tammy Hunter, The Importance of Your Pet's Skin and Coat and the Role of Diet. Disponibil la: https://bit.ly/35BCamJ
K.A. Marsh, F.L. Ruedisueli, S.L. Coe, T.G.D. Watson, Effects of zinc and linoleic acid supplementation on the skin and coat quality of dogs receiving a complete and balanced diet, 2008. Disponibil: 10.1046/j.1365-3164.2000.00202.x